arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Op 2 februari vieren we Maria-Lichtmis. Licht, leven en lekkere pannenkoeken staan centraal op deze feestdag.

Maria-Lichtmis sluit de Kerst- en winterperiode af. Wie nog geen afscheid nam van de kerstboom, moet dit nu dringend doen. Het is nog even wachten, maar toch kijken velen al uit naar de lente. Meer zon en warmte, en langer licht. De boeren hervatten rond deze tijd het werk op de velden. Met een pannenkoekenfeest vierden ze de komst van nieuwe knechten. Dat we vandaag nog steeds pannenkoeken eten op Maria-Lichtmis is een gevolg van deze traditie.

Op Lichtmis is geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneke warm.

Dit volkse gezegde verwijst naar de traditie van Lichtmis als pannenkoekenfeest. Maar deze feestdag heeft ook een religieuze betekenis. In de joodse traditie mochten kersverse moeders tot veertig dagen na de geboorte de tempel niet betreden. De eerste keer dat zij terug naar de bidplaats gingen, moesten zij een reinigingsritueel en offergang respecteren. Het christendom nam dit ritueel over. Maria-Lichtmis is ongeveer veertig dagen na Kerstmis, de geboorte van Jezus. Op Lichtmis herdenken christenen de kerkgang en reiniging van Maria. Meteen was dit ook de eerste keer dat Jezus een tempel bezocht.

2011 002 022
Pannenkoeken Staand
Maria