De home computer

In de jaren 1980 en vooral in de jaren 1990 duikt technologie steeds meer op in huis. Een goed voorbeeld is de personal computer. Vanaf eind jaren 1990 geraakt die ingeburgerd bij het hele gezin.

De beginjaren

De IBM 5150 komt in 1983 op de Belgische markt. Het is een van de eerste personal computers. Hoewel de naam anders doet vermoeden, gebruiken de meesten hem enkel in een professionele context. De IBM heeft geen muis en je moet gebruik maken van floppydisks met een beperkt geheugen.

Geleidelijk aan brengen bedrijven als Dell, Hewlett-Packard of Compaq eigen PC’s op de markt. Ze draaien zo goed als altijd op de software MD-DOS van Microsoft, met uitzondering van Apple. Die ontwikkelt zijn eigen software. De meeste toestellen zijn log en ermee werken is allesbehalve intuïtief. Dikke handleidingen en cursussen moeten mensen wegwijs maken.

Een markt voor technologie

Computers worden geleidelijk goedkoper en gebruiksvriendelijker. Microsoft, de marktleider in computersoftware, zet zijn nieuw besturingssysteem Windows 95 groots in de markt. Voor het campagnenummer alleen al, ‘Start me up’ van The Rolling Stones, betaalt het bedrijf enkele miljoenen dollars. Het nummer verwijst naar hun herkenbare startknop. Voor het eerst is er ook een taakbalk. De investering loont. Een jaar later is Bill Gates de rijkste man ter wereld.

De grote concurrent van Microsoft is Apple. Al in 1984 lanceert het bedrijf de Macintosh, met muis en grafische interface. Vooral ontwerpers en grafici zijn overtuigd. Apple is volgens hen intuïtiever en gebruiksvriendelijker. Een Apple computer is meer dan een saai beige werktuig. Het vertelt iets over wie je bent en het is deel van je interieur. In 1998 lanceert Apple de kleurrijke iMac, een speels designobject. Het is een schot in de roos.

 

Om de beurt surfen

De computer krijgt een vast plekje in huis. Het toestel komt vaak terecht op een klein tafeltje met uitschuifbaar stuk voor het toetsenbord. Daar krijgt ieder gezinslid zijn moment om de pc uit te proberen. De ene speelt een spel, de ander gebruikt het als tekstverwerker. Vanaf midden jaren 1990 verbindt het World Wide Web een groeiend aantal computergebruikers wereldwijd.

Toch is doelloos surfen op een beperkt aantal websites, of uren doorbrengen in een cybercafé, vooral een leuke hobby. De fax blijft een belangrijk communicatiemiddel. Voor opzoekingen wordt er nog vaak gegrepen naar de Gouden Gids of een encyclopedie. Het grote nadeel is dat het internet onoverzichtelijk en moeilijk doorzoekbaar is. Dat verandert in 1998 wanneer het bedrijf Google een algoritme ontwikkelt dat zoekresultaten logisch structureert.

Vanaf eind jaren 1990 klinkt steeds vaker het typische geluid van de modem die de pc verbindt met het internet. Een inbelverbinding werkt via de vaste telefoonlijn. Je kan niet tegelijk surfen en bellen, wat tot de nodige frustraties leidt.

De computer vandaag

Met de komst van laptop, smartphones en tablets die mobiel verbonden zijn heeft de vaste thuiscomputer aan belang ingeboet. Dat het hele gezin moet vechten voor één scherm is steeds zeldzamer. Het gebruik van een PC is vandaag opnieuw beperkt tot zakelijk gebruik op kantoor.

Zwarte-smartphone-van-Samsung
iPhone-van-Apple
iPhone-van-Apple

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.