arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

14 februari, Valentijn is de dag van de liefde. In de bloemenwinkel is het drukker dan anders. Het vieren van 14 februari als liefdesdag gebeurt al heel lang. Het Huis van Alijn bewaart intieme liefdespost vanaf de vroege 20ste eeuw. 

JE VALENTIJN 

Een Valentijnskaart sturen was vroeger dé manier om je liefde kenbaar te maken. Zo’n liefdeskaart ontvangen was best spannend. De liefdesverklaring was vaak anoniem. ‘Je Valentijn’, zo signeerde een stille aanbidder/aanbidster zijn of haar liefdesverklaring. Of de kaart werd met ‘xxx’ of met puntjes gesigneerd. Elke ‘x’ staat voor een kus. Het aantal puntjes was het aantal letters van de naam van de verliefde. Een kleine hint om te achterhalen wie de anonieme geliefde was. Valentijnskaartjes blijven populair, maar de concurrentie van de gekende digitale communicatiekanalen is natuurlijk groot.

 
CUPIDO

Op de kaartjes stonden meestal liefdessymbolen afgebeeld. Hartjes, cupidootjes of rode rozen zijn nog steeds de bekendste. Recenter is dat deze symbolen niet enkel op valentijnskaartjes staan, maar ook op een groot gamma aan gadgets. Veel winkels pakken uit met ‘Valentijn specials’, van een functionele broodrooster tot pikante lingerie, van een pralinedoos tot een juweel. In restaurants kan je een speciaal valentijnsmenu bestellen met afrodisiaca als belangrijkste ingrediënten. De liefdeskeuken als voorbode voor een zwoele nacht of zelfs een opwindend jaar!  

PRIESTER VALENTIJN

Maar wie is nu Valentijn? Van een heilige met zo’n reputatie verwacht je toch heel wat te vinden. Helaas, er bestaan geen Don Juan- of Markies de Sade-achtige verhalen rond deze figuur. Er is zelfs bitter weinig over hem bekend. Naast Sinterklaas en de heilige die men aanroept voor de verloren voorwerpen Sint-Antonius, is het nochtans een populaire heilige. Er zijn zelfs zeven christelijke martelaren met de naam Valentijn bekend. Dat er zo weinig bekend is rond Sint-Valentijn, maakt deze feestdag des te mysterieuzer. De Valentijn/Valentinus die op 14 februari wordt vereerd was wellicht priester in Rome. Zijn reputatie als liefdesheilige zou hij gekregen hebben omdat hij het huwelijk van Romeinse soldaten bleef inzegenen ondanks het huwelijksverbod dat de Romeinse keizer voor soldaten had uitgesproken. Priester Valentinus werd hiervoor opgepakt en zou op 14 februari zijn terechtgesteld. Nog volgens de legende werd hij tijdens zijn gevangenschap verliefd op de dochter van een medegevangene en liet hij haar een briefje na, getekend ‘je Valentijn’…


Fo 20 00321
Fo 60 00894
Fo 30 00326
Fo 70 00709
Fo 60 00846
Fo 70 00737