arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Het dagelijks leven

Ze werden ooit gemaakt in intieme familiekring en waren bedoeld om het familiegeheugen op te bouwen: geboortes, de eerste stapjes, communies, huwelijken en andere hoogtepunten van 'familiegeluk'. Allemaal werden ze gemaakt voor later.

Lees meer

Feesten

Grote en kleine feesten doorheen de 20ste eeuw, door de ogen van deelnemers, toeschouwers of in opdracht van de vereniging of de gemeente. Van prinsesverkiezingen tot vieringen van 100-jarigen. Van bloemencorso’s en processies tot wijdingen van auto’s, paarden en rivieren.

Lees meer

Gent

In 2004 lanceerde het Huis van Alijn een oproep 'Gezocht: bewegend beeld'. Er kwam een massale respons. Meer dan 4000 filmrolletjes, zowel 8mm-, 9,5mm- en 16mm-film werden de afgelopen jaren naar het museum gebracht. Het was de start van de opbouw van een digitaal filmarchief van de jaren 20 tot de jaren 90.

Lees meer

Expo 58

Expo 58 staat synoniem voor toekomst en vooruitgang, het begin van een nieuwe en andere wereld. De uitbundige ‘Expo-sfeer’ kleurde België lang voor de wereldtentoonstelling haar deuren opende. Naast de verhalen en de getuigenissen van hen die erbij waren, resten ons vandaag de miljoenen foto’s, honderden publicaties, de officiële Expojournaals en de amateurfilmpjes.

Lees meer

Focus on Found Footage

Samen met het publiek bouwt het museum aan een familiefilmarchief over het leven in de 20e eeuw. Filmmakers werden uitgenodigd om met de verzamelde beelden nieuwe verhalen te maken

Lees meer

Homeless Movies

Het Huis van Alijn en gastcurator Edwin Carels nodigden zes kunstenaars uit om zich onder te dompelen in de collectie home movies van het museum en er een nieuwe film uit te distilleren. De kunstenaars behoren allen tot een jonge generatie visuele kunstenaars die op een analytische maar tegelijk ook erg persoonlijke manier omgaan met bewegend beeld. Op  de één of andere manier zijn ze allen verbonden met Gent.

Bekijk enkele films