arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Mijn huisdier

Dieren duiken sinds de begindagen van de fotografie op in foto's. We zien ze op statige studioportretten gemaakt in het kabinet van de fotograaf en op de meer informele familiekiekjes. Soms zijn fotoalbums integraal gewijd aan geliefde viervoeters, gevleugelde huisgenoten of andersoortige beesten.

Lees meer

Morgen komt de schoolfotograaf!

Het bezoek van de schoolfotograaf is een jaarlijks wederkerend gebeuren zoals het schoolreisje er een is. Wie herinnert zich niet de spanning die dit aangekondigde bezoek met zich meebracht. Deze schooldag is een speciale dag waarop iedereen er op zijn best probeert uit te zien.

Lees meer

't Is vakantie!

Vakantiefoto's, iedereen heeft ze! We reizen mee naar andere steden, landen of verre continenten. We belanden aan de Belgische kust, beleven plezier in recreatieoorden en pretparken, picknicken bij de Watervallen van Coo, bezoeken monumenten, verblijven in de Ardennen, zonnen aan de Spaanse Costa's, trekken rond in de Alpen en varen op een kameel in de woestijn.

Lees meer

Trots op mijn auto

Auto’s, geliefd en verguisd! Exclusieve luxewagens en oldtimers niet te na gesproken, zijn ze vandaag meer gebruiksvoorwerp, meer gemeengoed dan uniek. Ooit was het anders en dat toont zich duidelijk in het familiealbum. Er was een tijd dat mensen trots waren op hun auto.

Lees meer

Hun schoonste dag

Het huwelijk is doorheen de 20ste eeuw één van de meest gevierde en ceremoniële momenten uit de familiegeschiedenis. En daar waar wordt gevierd, is de fotocamera aanwezig. Het huwelijksritueel en fotografie zijn een onafscheidelijk paar.

Lees meer

Daar wordt aan de deur geklopt

Daar wordt aan de deur geklopt belicht de traditie van het portretteren van kinderen bij de Sint in warenhuizen en speelgoedwinkels, op school en op Sinterklaasfeesten. Kort na de Tweede Wereldoorlog zien we deze portretten in familiealbums opduiken. Ondanks de stereotypie en het vertrouwde voorkomen van de Sint laat de tijdsgeest zich duidelijk lezen in de foto’s.

Lees meer

Terug van de kermis

Een flits en dan een foto, komt dat zien! Hij was ooit een attractie op zich, de kermisfotograaf. Met zijn fotobarak reist hij vanaf eind 19de eeuw rond van de grote foren naar de kleine dorpskermissen. De kermisbezoeker laat zich portretteren. Poserend in de studio, al dan niet in een decor van zeppelins, Mickey Mouse of andere nieuwigheden.

Lees meer