arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Op 1 april moet je extra alert zijn. Thuis, op het werk, overal zal men proberen je om de tuin te leiden. Zelfs nieuwsberichten lees je best met een zekere argwaan. 1 april is dé dag waarop grappen worden uitgehaald en mensen elkaar voor de gek houden. Online kan men historische 1 aprilgrappen wereldwijd nalezen. Uit deze lijst blijkt zelfs ook het omgekeerde : wil je iets revolutionairs aankondigen dat ook echt waar is, dan doe je dat beter niet op 1 april. Niemand zou je geloven. Dit overkwam zelfs Google Inc., die op 1 april 2004 een nieuwe online service ‘Gmail’ aankondigden: een mailbox met capaciteit voor 1 GB leek ondenkbaar.

VERZENDERKESDAG

1 april is al generaties lang een dag om elkaar te plagen, een vis op de rug te spelden, je collega een onbestaand abonnement aan te smeren of om de leerkracht iets wijs te maken. Tot begin 20ste eeuw had 1 april ook een andere betekenis, het was een belangrijke dag om de liefde te verklaren. Immers, men plaagt wie men lief heeft. Geen toeval dat het symbool van de aprilgrap de aprilvis is, vissen zijn ook een liefdessymbool! Verliefden stuurden elkaar op 1 april een anonieme grappige kaart met een liefdesboodschap. De traditie om aprilkaartjes te sturen is ondertussen in onbruik geraakt. Naast 1 april stuurden geliefden elkaar vroeger ook een kaart met Valentijn en met Sinterklaas. Dat er zoveel gelegenheden waren om elkaar de liefde te verklaren hoeft niet te verbazen. Vandaag zijn er talloze communicatiemiddelen, maar begin 20ste eeuw was de post voor velen de enige manier om te communiceren als je elkaar niet kon ontmoeten.

APRILPOST

In het Huis van Alijn wordt een grote collectie aprilpost bewaard. Wie op 1 april vrienden en geliefden op originele wijze wil verrassen, kan in het museum terecht.

Scroll verder voor meer beelden.

April1
April5
April4
April3
April2