arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

WAT IS DE COLLECTIE

De collectie die het Huis van Alijn beheert is een dynamisch en breed gegeven, net zoals het erfgoed van het dagelijks leven dat ook is. De ‘oudere’ collectie wint aan belang en betekenis door toevoeging van de ‘jongere’ collectie en door het introduceren van nieuwe praktijken rond hedendaags verzamelen. Het geheel geeft een inkijk in het verleden en heden van Vlaanderen, de omgang met tradities, rituelen, gewoonten, identiteit en diversiteit. Naast de inwisselbaarheid van een deel van de collectiestukken (het erfgoed van het dagelijks leven gaat niet over unieke kunstwerken of design) zijn er wel degelijk unieke objecten of deelcollecties in de verzameling, o.a. de circuskostuums, - attributen en documenten van Belgische circusfamilies.

Naast de traditionele collectievorming, zoals het verwerving van fysieke objecten en documenten zet het Huis van Alijn actief in op digitale collectievorming. De uitbouw van het bewegend beeldarchief (meer dan 250u familiefilm), het fotoalbum (meer dan 12.000 familiefoto’s)  en een geluidsarchief (audio-opnames van dagelijkse voorwerpen) worden opgebouwd via participatieve projecten.

Img 0646 Web C Michiel Devijver