arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Mensen met autisme ondervinden vaak moeilijkheden om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Het Huis van Alijn streeft ernaar het volledige museumbezoek (voor, tijdens en na) autismevriendelijk te maken. Dat doen we via enkele weloverwogen ingrepen in de communicatie, het onthaal en het museumparcours. 

DE PRIKKELMAND: EERSTE HULP BIJ PRIKKELS

In het museum zijn er verschillende prikkels aanwezig: geluiden, geuren, projecties, donkere en felle kamers, enz. Veel prikkels kan je controleren. Deze kan je vinden bij de symbolen (oor en neus) die je in de museumopstelling ziet hangen. Maar niet alle prikkels zijn controleerbaar. Voor sommige bezoekers zijn er te veel prikkels, voor anderen dan weer te weinig. Een museumbezoek is dus niet altijd even evident. Het Huis van Alijn streeft naar een gelijkwaardig en aangenaam museumbezoek voor iedereen. Daarom bieden we de prikkelmand aan. In deze mand vind je allerhande tools die een ondersteuning kunnen bieden bij prikkelgevoeligheid tijdens het bezoek, bv. teddybeer, oorbeschermer, zonnebril, tangle,…

Hoe werkt het?
Vraag aan de baliemedewerker naar de prikkelmand. In de mand ligt er een zak die je kan gebruiken om je tools in te steken. Je mag zelf kiezen welke tools je meeneemt tijdens je bezoek. Meerdere tools meenemen is zeker mogelijk. Na je bezoek geef je de zak met tools terug aan de baliemedewerker.

Heb je feedback over de mand? Missen we attributen die ook handig zou kunnen zijn? Laat het gerust weten aan de baliemedewerker of de toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert – Liesa.Rutsaert@stad.gent

BEZOEKERSGIDS

Het Huis van Alijn ontwikkelde een bezoekersgids voor mensen met autisme.

RUSTIGERE MOMENTEN

Rustigere momenten om het museum te bezoeken zijn maandagvoormiddag, vrijdagnamiddag en elke dag een uur voor sluitingstijd.

PLATTEGROND

Een plattegrond van het museum kan je hier bekijken en downloaden. De plattegrond toont het volledige museum met aanduiding van de museumkamers, praktische info en signalisatie.

EXPO ROOK  

De expo ROOK loopt van 19.10.2018 tot en met 18.08.2019. Alle prikkels in de expo zijn controleerbaar.

BEZOEK OP MAAT

Een bezoek op maat is mogelijk, contacteer de toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via Liesa.Rutsaert@stad.gent of T 09 235 38 00. 

RONDLEIDING OP MAAT

Wil je graag een autismevriendelijke rondleiding op maat? Laat het weten aan BOEKjeBEZOEK bij je reservatie. Dat kan via het online formulier. Geef in het veld voor opmerkingen aan dat je een gids wil die opgeleid is om een rondleiding voor mensen met autisme te geven. Of je kan ook gewoon bellen naar T 09 210 10 75. 

Meer praktische info

Meer info over de toegankelijkheid

BOEK AUTISMEVRIENDELIJK MUSEUM

Bart De Nil en Liesa Rutsaert, toegankelijkheidsmedewerker van het Huis van Alijn, schreven met Autismevriendelijk museum. Het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme een boek vol tips & tricks voor het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme. 

Het boek Autismevriendelijk museum is een uitgave van Politeia, FARO en het Huis van Alijn. Je kan het bestellen bij Politeia. 74 pagina’s, 29 euro, ISBN: 978-2-509-03042-9

Logoautismevriendelijkheid