arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Het project HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK is een samenwerking tussen het Huis van Alijn en OCMW, waarbij erfgoed en zorg hand in hand gaan. 

Voor woonzorgcentra is het een uitdaging om impact te creëren op het welzijn en de gezondheid van de bewoners. Hierbij zoeken ze hoe persoonlijke levensverhalen en herinneringen van bewoners kunnen worden ingezet. Dit verbindt woonzorgcentra en het Huis van Alijn, museum van het dagelijks leven. Het museum bouwde de afgelopen jaren expertise op rond reminiscentie, om ouderen - ook ouderen met dementie – via de museumcollectie te helpen herinneren. 

Museummedewerkers die met collectiestukken op bezoek gingen in woonzorgcentra, evolueerde naar het beschikbaar stellen van materiaal. Sinds 2016 is deze samenwerking uitgegroeid tot HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK, een veelzijdig programma op maat buiten de museummuren, waaronder een tentoonstelling, een aanbod activiteiten en advies en tips voor zorgmedewerkers rond reminiscentie, in samenspraak met de opleiding Ergotherapie van de Hogeschool Gent en de Arteveldehogeschool. 

De nieuwe generatie bewoners van woonzorgcentra wil bovendien kunnen blijven genieten van bezoeken aan musea en culturele evenementen. In de praktijk is een bezoek ter plaatse slechts weggelegd voor een klein aantal bewoners. HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK biedt een alternatief.

Sinds 2016 ontwikkelde het museum twee expo-pakketten die door woonzorgcentra ontleend kunnen worden:

  • Expo KERMIS: Deze tentoonstelling bestaat uit 8 informatieve roll-ups, 2 grote roll-ups met foto's, enkele originele objecten: carrouselpaard, muziekinstrumenten, wafelijzer. Bij de expo hoort een activiteitenbundel en koffer. 
  • Expo DE ZESDAAGSE: Deze tentoonstelling bestaat uit 10 informatieve roll-ups, een originele massagetafel en paravent, en een koffer met kleinere objecten. Bij de expo hoort een activiteitenbundel en koffer. 

PRAKTISCH 

Prijs: €100, max. 1 maand te huren. 

Contact: Liesa Rutsaert, liesa.rutsaert@stad.gent of 09 235 38 00

20180517 Av Huisvanalijnopbezoek 1
20180517 Av Huisvanalijnopbezoek 3
20180517 Av Huisvanalijnopbezoek 13
20180517 Av Huisvanalijnopbezoek 24