arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

EXPO ROOK

19.10.2018 - 18.08.2019

De geur van een sigaar, een pijp in een mondhoek, kleurrijke sigarettenreclames in het straatbeeld. Het zijn stuk voor stuk vertrouwde herinneringen die in onze hedendaagse samenleving vreemd kunnen aandoen. 

Rokers vandaag hebben de tijdgeest tegen. Het rookverbod maakt dat je haast nergens nog een sigaret kan opsteken. Toch gaat tabak nog vlot over de toonbank en valt de aantrekkingskracht ervan niet te ontkennen. Achter de hedendaagse sigaret gaat een boeiende geschiedenis schuil. De expo ROOK brengt de mentaliteitsverandering in beeld en toont hoe en waarom we anders tegen roken zijn gaan aankijken. Talrijke foto’s, home movies en voorwerpen getuigen over de plaats die roken inneemt in het dagelijks leven van vroeger en nu. 


EXPO ROOK VOOR SECUNDAIR ONDERWIJS

Het Huis van Alijn ontwikkelde voor deze expo een interactieve rondleiding voor secundair onderwijs + een lessenpakket gericht op beeld- en mediakritiek en preventie, i.s.m. Vlaams Instituut Gezond Leven.

Lees meer


BEZOEK DE EXPO IN GROEP MET GIDS

Wat: interactieve rondleiding (in dialoog met de gids)   
Wie: volwassenen   
Beschikbare talen: Nederlands, Engels, Frans   
Prijs: per gids: € 75 (max. 20 deelnemers per gids | max. 2 groepen tegelijk) + toegangsprijs per persoon (€ 4,50 vanaf 15 personen) 
Infoinfo@huisvanalijn.be of T 09 235 38 00   
Reservatie: bij voorkeur 3 weken vooraf via het online formulier of T 09 210 10 75 (BoekjeBezoek)


MAGAZINE

Bij de tentoonstelling hoort een magazine. Foto’s, archiefbeelden, reclames en affiches schetsen in deze publicatie een geschiedenis van het roken zoals te zien is in de expo, met enkele extra’s. Dit magazine is verkrijgbaar aan de museumbalie van het Huis van Alijn. 

64 pagina’s in kleur + tekstkatern in Nederlands en Engels. 
€4/ €2 Vrienden van het Huis van Alijn

Bij de expo hoort ook een digitale tijdlijn om door te grasduinen, met tekst en beeld uit de expo.   


TOEGANKELIJKHEID EXPO ROOK

  • Alle prikkels in de expo zijn controleerbaar.
  • Zowel de museumteksten als de tijdlijn die je in de expo vindt, stelt het museum ter beschikking voor blinden en slechtzienden (in pdf en zonder opmaak). Je kan ze hier op voorhand of in het museum zelf downloaden. In het museum is er gratis wifi. De tijdlijn op de 1ste verdieping kan je ook via een tablet raadplegen. Je kan een tablet aan de balie verkrijgen. 
  • Download hier de museumteksten
  • Download hier de tijdlijn.
  • De expo is niet volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Meer info over de algemene toegankelijkheid van het museum.


PERS

Download hier de perstekst.
Bekijk de persbeelden.

20181018 Av Expo Rook Web C Michiel Devijver 31
Cover Magazine
20181018 Av Expo Rook Web C Michiel Devijver 5