arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

CANVAS en Bent van Looy duiken in de collectie van het Huis van Alijn

True crime bestaat als genre al heel lang! En dat bewijst een collectiestuk uit het Huis van Alijn. Canvas Curiosa kwam op bezoek en doet het uit de doeken!

'De titel lijkt wel met bloed geschreven en de afbeeldingen laten niets aan de verbeelding over: een mes druipend van het bloed, een doorgestoken hart, de jongste dochter liggend in een plas bloed, en tenslotte de veroordeling van de moordenaar: een schavot met de bijl!'

Huis van Alijn bewaart enkele zeldzame roldoeken waarop liederen afgebeeld staan. Waaronder het roldoek of smartlap (smart+lap) van de Wreede Moord van Thienen, dat vertelt over een bloederige roofmoord. Straat- en marktzangers zongen deze en andere sensationele verhalen op jaarmarkten, kermissen, dorpsfeesten. Vooral populair in de 19e en begin 20e eeuw. Het doel van zo'n doek? Het meezingen makkelijker maken aan de hand van grote afbeeldingen.

N.a.v. het nieuwe 'true crime' programma Fiskepark op Canvas, haalde het Huis van Alijn het roldoek uit het depot. Bent Van Looy haalde op zijn beurt zijn ukelele boven en brengt het uitermate wrede lied, op de wijze van den Boemlala!

Bekijk het hele verhaal op de website van Canvas.